Eseuri

Punct

Stop! Punct. Doar punct. Sunt. Am obosit de eforturi. Decretez: nu mai trebuie să repar nimic! Nu mai salvez. Nu mai vreau. Nu mai lupt. Nu mai fac. Nu mai aștept.

Azi sunt punct. Nu am nici un pas de făcut în afara lui. Și în jurul meu se trasează un cerc. Încă unul, încă unul… cercuri din fibră de sticlă, multe. Iată… sfera de cristal înconjurând punctul care sunt. Orice părere din exterior se reflectă pe suprafața cristalină. Nimic nu mă atinge. Nici un gând, nici o emoție, nici o dorință, nici o ambiție. Nici pe Tine nu te vreau, Doamne, azi. Mă am doar eu.

Punct. Într-o secundă infinită. Protecția sferei și răsfățul de a fi punct. Abandonul în tăcerea, în pauza din punct. Aproape că nu respir, ca să nu tulbur nimicul, ca să nu perturb ordinea, ca să nu dezechilibrez armonia… punctului. Nu aud, nu văd, nu simt, nici măcar nu-mi imaginez. Sunt toată înăuntrul meu. Ca un arici cu acele ieșite. Ca un melc în cochilie. Ca într-o autoîmbrățișare.

Sunt punct. Fără intenție. Pe loc repaus. Hibernez. Nici vise n-am, care să mă mai lege de lume. Paradoxal, visele nu au loc în punct pentru că mi-ar putea aminti de realitate, m-ar putea trezi la viață.

Evadare în punct. Sau autoîntemnițare. Cât confort în celula propriei ființe. Câtă eliberare în a(-mi) fi prizonier. Cât zbor în nimic. Câte grade de libertate în punct. Ce mai loc din care aș putea porni, din care aș putea crea, din care m-aș reinventa. Aș putea aluneca într-o virgulă, apoi într-un ochi de spirală, din ce în ce mai largă până aș atinge sfera, m-aș da pe tobogan pe suprafața ei internă, i-aș pătrunde în fibră (pot orice, sunt doar un punct!) și m-aș prelinge pe suprafața externă, înapoi în lume, să fiu cu tine sau cu Tine, dacă aș vrea…

Dar nu vreau. E bine aici. Nu-i nici o pretenție, nu-i nici o cerință. Cât natural și firesc. Câtă toleranță. Fără presiuni, fără trebuie, fără responsabilități… Doar responsabilitatea de a(-mi) fi temnicer. Câtă autoasumare. Mi mă am. Atât de plină de mine că mi s-au terminat și cuvintele. Nici ele nu mai au loc. Punct.

Și de la capăt.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s