Pilule de reflectie

Tu te-ai iubi?

A te lăsa iubit presupune să ai curaj să te uiți la tine profund, să te vezi în cele mai dureroase detalii și să te accepți atât cât să poți deschide poarta altcuiva. Atunci când tu nu-ți faci față ție, când eviți să te pui sub lupă, te ții ascuns și de ochii celorlalți în spatele unor măști ale superficialității.

Dumnezeu pare de-a dreptul diabolic atunci când ne expune la situații de viață ce ne provoacă să ne vedem. O emoție este strigătul unei părți din noi care vrea să iasă la lumină. „Te admir!” și „Mă scoți din minți!” au aceeași semnificație personală: pe mine oglindit în tine nu mă asum. Rămâne doar să conștientizez față de cine anume mă port ca tine acum sau de ce parte a mea îmi amintești de mă simt așa răscolit.

Suntem definiți de toate relațiile interumane pe care le-am experimentat. Metafora eșarfei folosită de Salome (O relație este ca o eșarfă cu două capete.) mă ajută să mă văd ca o steluță de eșarfe, în care esența mea este punctul central din care toate pleacă. Așa văd eu omul concret, care cu cât se apleacă să-și vadă semenul mai de-aproape, cu atât se înțelege, se descoperă mai profund pe el. Cât despre divinul din noi… acesta devine accesibil doar în singurătate, renunțând la eșarfe. Gol de ceilalți, prin asceză de exemplu, în afara oglinzilor, devii aproape nemanifest. Așa afli că ești mai mult decât suma celor pe care i-ai întâlnit, că ești de fapt totul și nimicul, adică o infinitate de posibilități. Atât de măreț încât suferințele mărunte par pierdere de vreme, deși doar prin ele ajungi la adevăr.

Atunci când te confrunți cu adevărul ființei tale, devine firesc să îl exprimi, ca pe o curgere naturală. Nu mai ascunzi, nu te mai opui. Și începi să vezi dincolo de povestea personală, dincolo de proiecții, viața ca adevăr suprem. Și simți nevoia s-o împărtășești tuturor, chiar dacă te vor răstălmăci sau nu te vor înțelege. Căci judecându-te vor pune grila proprie deasupra celor spuse de tine și deseori nu vor mai vedea de grilă, ce-i sub grilă… Dar să-ți exprimi adevărul este și iubire de ceilalți. Va veni un timp în care darul va fi primit.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s